Het instellen van een e-mailaccount kan ingewikkeld lijken. Op de site van je hostingprovider staat echter meestal een instructie die gemakkelijk te volgen is. Kijk bijvoorbeeld bij Alphamega Domeinhosting, MijnDomein of iXl.

E-mail instellen op je telefoon

Kies Instellingen/Mail/Wachtwoorden en Accounts/Nieuwe Account. Nu zie je een lijst met aanbieders staan. Kies ‘Andere’ en ‘Voeg mailaccount toe’.
Naam: vul hier de naam in zoals anderen hem te zien moeten krijgen als ze jouw mailtje ontvangen.
E-mail: vul hier je volledige e-mailadres in: jan.jansen@jansenwebsite.nl.
Wachtwoord: vul hier het wachtwoord in dat je hebt bedacht bij het aanmaken van een e-mailadres in het Controlpanel van je hostingprovider.
Beschrijving:vul hier de naam in van je account zoals je dat wilt herkennen op je telefoon, bijvoorbeeld E-mail Werk .

Kies ‘Volgende’ en voer nu het type account in. Hier kies je voor POP of IMAP. Als het wachtwoord een foutmelding geeft, kun je toch doorgaan met installeren maar kijk je later wat er is foutgegaan.

Server inkomende en uitgaande post: deze gegevens kun je vinden op de site van je hostingprovider.

POP of IMAP?

POP3
POP3 betekent dat je mail binnenkomt op één of meer apparaten en de blijft staan op je server bij de hostingprovider. Je kunt instellen hoe lang die mail daar bewaard blijft (bijvoorbeeld na 30 dagen wordt de mail verwijderd) waardoor je mailbox nooit vol kan raken. Als je een mail op een apparaat weggooit, blijft de mail op je andere apparaten staan.

IMAP
Een IMAP-account haalt per apparaat een kopie binnen van de mail die op de server blijft staan. IMAP synchroniseert je email over verschillende apparaten: als je ergens een mail verwijdert, verdwijnt die mail overal. Behalve op de server, de mails blijven daar staan totdat je ze handmatig verwijdert. Als je dat niet doet, kan je mailbox vollopen zodat je geen mail meer kunt ontvangen. Met IMAP kun je geheugenruimte besparen: je kunt instellen dat je e-mailprogramma alleen de onderwerpregels en de afzender binnenhaalt maar niet de inhoud of bijlages van de mail zelf. Daarvoor moet je dan naar je webmail gaan.