Ik kreeg van de week een paar verzoeken waar ik niet uitkwam. Want hoewel WordPress een geweldig contentmanagementsysteem is waarbij je allerlei bouwstenen op een frame bouwt, wil je (of juister: de klant) soms net iets anders. En dan moet je het thema dat je gekozen hebt, aanpassen. Dat betekent dat je de HTML gaat veranderen van bepaalde pagina’s. Dat is nog best ingewikkeld want één klein foutje en de site ziet er gek uit of functies doen het niet meer. Daarom ben ik weer aan het studeren geslagen: bij de Codeacademy.

HTML en CSS
Een webpagina is opgebouwd in HTML (HyperTekst Mark-up Language), een soort taal waarin je tekst en beeld via een browser kunt laten zien. Je kunt een webpagina met behulp van HTML opmaken maar is het handiger om alle opmaakcodes in een apart bestand te plaatsen: de CSS. Dat staat voor cascading style sheets.

PHP en JQuery
Elke (WordPress-)site bestaat dus uit HTML en uit een CSS. Vaak zijn er meerdere CSS-bestanden want welke plugin heeft weer een aparte CSS. Daarnaast wordt heel veel gebruik gemaakt van de programmeertalen (niet helemaal het goede woord maar laat ik het nu niet moeilijker maken dan het al is…) PHP en JQuery, die zorgen voor acties, dus dat er iets gebeurt als je ergens op klikt. Daar zijn ook weer aparte bestanden voor; de plugins zijn meestal PHP-bestanden.

De diepte in
Als je iets wil wijzigen wat niet door middel van een plugin te realiseren is, moet je de code van de site aanpassen. Maar het is niet altijd duidelijk van welke bestanden je de code moet wijzigen. En ook moet je weten hoe je de code moet aanpassen. Daarom ben ik me nu aan het verdiepen in HTML, CSS, JQuery en PHP. Ik wist er al wel het nodige van maar ik ga nu echt de diepte in! Ik hoop daarmee binnen afzienbare tijd een aantal zaken aan de WordPress-thema’s te kunnen oplossen. Ik kan me er helemaal in verliezen dus als ik de telefoon niet aanneem, weet je waar ik mee bezig ben…