Thema’s zijn website-templates waarmee je je website een smoel geeft. Sommige elementen van een thema zijn aan te passen maar niet alles even gemakkelijk. Kies daarom zoveel mogelijk een thema dat bij jouw website past. Ik werk tegenwoordig altijd met het thema Divi van Elegant Themes omdat er zoveel mogelijkheden zijn en de ondersteuning prettig en snel is.
Een thema bestaat uit een lay-out (kleuren, lettertypes e.d.) en een structuur (indeling). De indeling bestaat uit een titeldeel, het middenstuk, eventuele sidebars (kolommen links of rechts naast het middenstuk) en onderrand (footer). Deze elementen worden widgets genoemd.
Plugins zijn stukjes software die je in je widget zet en waarmee je allerlei dingen kunt doen of laten zien, zoals contactformulieren, het tonen van jouw adres in Google-maps of de koppeling met Facebook. Plugins worden, net als thema’s, gemaakt door softwareontwikkelaars en zijn te vinden op internet. Ze zijn vaak gratis maar er zijn ook veel plugins waarvoor je een klein bedrag moet betalen.
Zowel thema’s als plugins worden door hun makers regelmatig geüpgraded. Je krijgt daarvan een melding in je dashboard (de beheerpagina van je website). Met één klik kun je je plugin of thema upgraden. Zorg wel voor een regelmatige back-up van je website want het kan gebeuren dat een upgrade niet goed uitpakt en dan heb je altijd je vorige versie nog. Voor back-ups heb je speciale plugins of je kunt gebruik maken van een FTP-programma zoals FileZilla (FTP is een manier om grote bestanden op een server te plaatsen).
Een hosting provider is bedrijf dat serverruimte verhuurt waarop je een website plaatst.