Spam is net zoiets als kalkaanslag in de badkamer: je krijgt het allemaal en hoe vaker je doucht, des te meer last je ervan hebt. Maar je kunt er ook iets aan doen: een kalkverwijderaar gebruiken. Ook tegen spam op je website is wat te doen. Naast de CAPTCHA-beveiliging (de extra code die je moet intypen om te kunnen inloggen of een formulier te verzenden) kun je  een plug-in installeren om de spam te verminderen. In dit blog bespreek ik enkele plug-ins.

Akismet
Deze plugin is gemaakt door de makers van WordPress en wordt standaard meegeleverd met WordPress. Ik had weleens rondgeneusd op de site van Akismet (dat ik tot dusver overigens Askimet noemde…) en wist dat je ervoor moet betalen. Nu heb ik de site eens goed bekeken. Je kunt ook een gratis account nemen maar dat is alleen geschikt voor persoonlijke,  niet-commerciële blogs. Ik ben dus toch maar even verder gaan kijken en vond twee andere antispam-plugins die goede recensies hebben.

Antispam Bee is een alternatief, net als Defensio. Antispam Bee is helemaal gratis en Defensio is gratis voor kleinere websites (tot aan 25.000 posts per maand). Beide plugins schijnen goed te werken. Ik heb vooral voor Defensio gekozen omdat Antispam Bee in het Duits is. Ik spreek best wel Duits en kan het aardig lezen maar Engels is toch favoriet.

Defensio
Defensio is een open source-plugin die hetzelfde doet als Akismet. Het stuurt nieuwe commentaren, trackbacks en pings naar hun server en analyseert ze op spam. Ook schijnt het kwalijke inhoud eruit te filteren, net als scheldwoorden en robotscripts. En je krijgt van dit alles gedetailleerde statistieken. Je moet je registeren met een paswoord voordat je de plugin kunt downloaden en krijgt dan een API key die je in je dashboard moet invullen (zodra je de plugin gedownload en geactiveerd hebt, verschijnt daarvoor een venster).

Ik heb Defensio net geïnstalleerd en dat ging heel gemakkelijk. Ik hou jullie op de hoogte van mijn ervaringen met Defensio!